Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е злокачествено образувание, причинено от деградиране или изграждане на бронхиалните клетки, изразяващо се в бързо разрастваща се формация и увеличаване на белодробната тъкан.

Ракът на белия дроб е причина за милиони смъртни случаи годишно. Основният причинител е тютюнопушенето, но напоследък все повече непушачи страдат от това заболяване, което накланя везните към извода, че стресът може да се счита като един от основните фактори причиняващи това заболяване, което се обяснява с понижаването на имунитета. За съжаление няма в света човек напълно излекувал се от рак на белите дробове защото дори и диагностициран своевременно и да се отсрани тумора той пак рецидивира и в крайна сметка съвременната медицина единствено е в състояние да забави развитието, но реално с максимум 5 години. Предимно засяга мъжете и е основна причина за смърт на мъжете между 40 и 65 години. С нарастването на броя на жените пушачки вече има и най-висок процент на смъртни случаи сред всички типови ракови заболявания.

 Сред симптомите,които предполагат белодробен рак са:
Недостиг на въздух
Изкашляне на кръв
Хронична кашлица или промяна на вида на кашлицата
Хриптене
Болки в гърдите или коремната област
Загуба на тегло, изтощение и загуба на апетит
Дрезгав глас
Трудности при преглъщане
Рязък спад на нивото на натрий
Ако ракът достигне лумена, може да започне да пречи на въздушия поток, създавайки трудности при дишане. Това може да доведе до събирането на секрети зад препятствието, предразполагащи пациента към пневмония.
Много от туморните образувания са богато кръвоснабдени. Повърхността на рака може да бъде чувствителна, водейки до кървене във въздушните пътища. Впоследствие тази кръв може да бъде изкашляна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар