ЧЕСЪН СРЕЩУ РАК


Изследвания свидетелстват за способността на чесъна да блокира клетъчните изменения, водещи до рак, и да унищожа­ва вече налични ракови клетки.
Едно изследване показва, че консумацията дори на по-малко от една скилидка дневно нама­лява наполовина риска от развитие на рак на простатата. Друго изследване върху жени в щата Айова, САЩ, разкри, че при онези от тях, които всяка седмица са консумирали чесън, рискът от рак на дебелото черво е три пъти по-нисък в сравнение с този при другите, които са го изключили напълно от менюто си. Според проучване в Китай употребата му се свързва със значи­телно понижаване на риска от развитие на рак на стомаха, но тук става дума за консумиране на дневни количества, отговаря­щи на приблизително цяла глава чесън.
Никой не може да твърди категорично как точно чесънът се бори с рака. Изглежда, че алицинът и другите съставки в расте­нието атакуват директно злокачествените образувания. Той може да потисне синтеза на предизвикващи тумори съедине­ния, както и да неутрализира свободните радикали, които също са реална заплаха за здравето. Последните представляват вто­рични продукти от окислителните процеси, ускоряващи старе­енето на клетките, увреждането на ДНК и настъпването на зло­качествените клетъчни изменения. В частност чесънът блоки­ра образуването на нитрити, които са сред причинителите на рак на стомаха, и заедно с това укрепва естествените защитни сили на организма.
Чесънът е истинска „храна антибиотик”

Суровият чесън, смачкан и наложен върху рани, убива широк спектър болестотворни микроорганизми, в това число и причи­нителите на атлетично стъпало, и ликува вагинални инфекции с дрождеподобни гъбички, както и възпаления на ухото. Той притежава изразено антибактериално действие, като унищожа­ва дори причинителя на туберкулозата, а също и страховитата Е. coli, водеща до много инфекции на отделителната система. Ус­пява да се справи и с някои бактерии, развили устойчивост спрямо често предписваните антибиотици. Консумацията му може да защити лигавицата на червата и от бактерията Н. pylori, отговорна за развитието на пептични язви. При заболяване на дихателните пътища етеричнита масла в чесъна са особено ефи­касни, защото се отделят и през дробовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар