Изследвания
свидетелстват за способността на чесъна да блокира клетъчните изменения, водещи
до рак, и да унищожава вече налични ракови клетки.
Едно
изследване показва, че консумацията дори на по-малко от една скилидка дневно
намалява наполовина риска от развитие на рак на простатата. Друго изследване
върху жени в щата Айова, САЩ, разкри, че при онези от тях, които всяка седмица
са консумирали чесън, рискът от рак на дебелото черво е три пъти по-нисък в
сравнение с този при другите, които са го изключили напълно от менюто си.
Според проучване в Китай употребата му се свързва със значително понижаване на
риска от развитие на рак на стомаха, но тук става дума за консумиране на дневни
количества, отговарящи на приблизително цяла глава чесън.
Никой не
може да твърди категорично как точно чесънът се бори с рака. Изглежда, че
алицинът и другите съставки в растението атакуват директно злокачествените
образувания. Той може да потисне синтеза на предизвикващи тумори съединения,
както и да неутрализира свободните радикали, които също са реална заплаха за
здравето. Последните представляват вторични продукти от окислителните процеси,
ускоряващи стареенето на клетките, увреждането на ДНК и настъпването на
злокачествените клетъчни изменения. В частност чесънът блокира образуването
на нитрити, които са сред причинителите на рак на стомаха, и заедно с това
укрепва естествените защитни сили на организма.
Чесънът е
истинска „храна антибиотик”
Суровият
чесън, смачкан и наложен върху рани, убива широк спектър болестотворни
микроорганизми, в това число и причинителите на атлетично стъпало, и ликува
вагинални инфекции с дрождеподобни гъбички, както и възпаления на ухото. Той
притежава изразено антибактериално действие, като унищожава дори причинителя
на туберкулозата, а също и страховитата Е. coli, водеща до много инфекции на
отделителната система. Успява да се справи и с някои бактерии, развили
устойчивост спрямо често предписваните антибиотици. Консумацията му може да
защити лигавицата на червата и от бактерията Н. pylori, отговорна за развитието
на пептични язви. При заболяване на дихателните пътища етеричнита масла в
чесъна са особено ефикасни, защото се отделят и през дробовете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар